Over de AVG

Door zonder toestemming persoonlijke gegevens te verzamelen en door te verkopen heeft Twitter de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) geschonden. Dit is voor ons de belangrijkste aanleiding om een rechtszaak tegen Twitter aan te spannen.

De AVG: Europese privacyrichtlijn

Op 25 mei 2018 werd de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. De AVG is een Europese privacyrichtlijn die ook in andere landen van de Europese Unie geldt. In internationaal verband gebruiken we doorgaans de Engelse naam voor de AVG: de General Data Protection Regulation (GDPR).

Wat regelt de AVG?

De insteek van de AVG is dat bedrijven en organisaties zorgvuldig moeten omgaan met klantgegevens. Persoonlijke gegevens mogen ze alléén verzamelen en verwerken na uitdrukkelijke toestemming van de klant of gebruiker. Ook Amerikaanse bedrijven als Twitter moeten zich in Europa uiteraard aan de AVG houden.

Beeld van vrouwe justitia

Wat heeft Twitter verkeerd gegaan?

Via dochteronderneming MoPub heeft Twitter jarenlang persoonlijke gegevens verzameld van appgebruikers, zónder dat deze gebruikers daar expliciet toestemming voor hebben gegeven. Dat mag dus niet volgens de AVG. Wij willen dat de rechter Twitter hiervoor op de vingers tikt.

De situatie vóór 2018

De AVG ging natuurlijk pas in 2018 in. Maar daarvóór was er ook al nationale wet- en regelgeving rondom privacy waaraan bedrijven zich moesten houden. Zo hadden we in Nederland de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), maar ook de ‘gewone’ Nederlandse wet beschermt tegen zulke onrechtmatige praktijken. Dus ook vóór 2018 was Twitter al in overtreding.

Voldoet jullie stichting zélf aan de AVG?

Uiteraard! Als je je bij ons aanmeldt, gebruiken we je persoonsgegevens alléén voor deze rechtszaak. We zullen je gegevens dus nooit, maar dan ook echt nooit, doorverkopen aan andere partijen. En zodra de rechtszaak voorbij is, verwijderen we alle persoonsgegevens.

Benieuwd naar ons privacybeleid?

Op de website van onze stichting kun je precies lezen hoe we zélf omgaan met persoonlijke gegevens en met de privacy van iedereen die zich bij ons aanmeldt.

Ik wil niet te koop staan

MELD JE AAN EN CLAIM JE PRIVACY TERUG

Hoe Twitter-dochter MoPub handelde in data is hartstikke illegaal. Stichting Data Bescherming Nederland sleept Twitter daarom nu voor de rechter. Het doel: ervoor zorgen dat Twitter en andere bedrijven in de toekomst wél eerlijk omgaan met persoonlijke gegevens. En dat gedupeerde gebruikers kunnen rekenen op een passende vergoeding.

Van 2013 tot en met 2021 verzamelde Twitter persoonlijke data via ruim 30.000 apps. Apps die vrijwel elke Nederlander op zijn smartphone heeft staan, zoals Buienradar, Wordfeud, Vinted en Shazam. Maar ook via tal van minder bekende, maar veelgebruikte apps. Denk bijvoorbeeld aan games (zoals Piano Tiles), datingapp Grindr, en apps om je menstruatiecyclus bij te houden of op je gewicht te letten.

De naam van onze stichting zegt het al: we zetten ons in voor de bescherming van data. Via de rechtszaak willen we afdwingen dat Twitter en andere bedrijven eerlijk omgaan met persoonlijke gegevens. Ook willen we dat Twitter de verzamelde gegevens verwijdert.

Daarnaast heeft Twitter jarenlang grof geld verdiend door jouw persoonlijke gegevens door te verkopen aan derde partijen. De gegevens kunnen worden gebruikt om jou te profileren. We willen daarom afdwingen dat Twitter een passende vergoeding betaalt aan gedupeerde gebruikers.

Of gedupeerde gebruikers kunnen rekenen op financiële compensatie, hangt uiteraard helemaal af van de uitkomst van de rechtszaak die we aanspannen tegen Twitter. Maar een financiële vergoeding voor het gebruik van je persoonlijke data behoort zeker tot de mogelijkheden. In eerdere gevallen van individuele inbreuken op persoonsgegevens heeft de Nederlandse rechter schadevergoedingen toegewezen van 250 tot 2.500 euro per gebruiker, afhankelijk van de ernst en de duur van de inbreuk.

Let op: dit biedt geen enkele garantie voor déze claim. Het is slechts een indicatie van een mogelijke vergoeding.

Aanmelden kost je helemaal niets. Je loopt dus geen enkel financieel risico. Alleen in geval van succes zou maximaal 20 procent van de toegewezen vergoeding kunnen worden ingehouden.

Rechtszaken als deze zijn vaak een zaak van lange adem en vergen een zorgvuldige voorbereiding. Een uitspraak verwachten we in 2026.

Aanmelden is kosteloos. We spannen de rechtszaak aan tegen Twitter. Een professionele procesfinancier schiet de kosten voor, in ruil voor een vergoeding van maximaal 20 procent in geval van succes. We hopen (en verwachten) dat onze claim gegrond wordt verklaard. In dat geval draait Twitter op voor alle redelijke kosten van de rechtszaak.

Verliezen we de rechtszaak onverhoopt? Dan draait de procesfinancier op voor alle kosten.

In het kort

1
Wij stellen Twitter aansprakelijk voor de illegale handel in persoonlijke gegevens.
2
Jij meldt je kosteloos aan voor onze gezamenlijke actie tegen Twitter.
3
Wij voeren de rechtszaak namens jou en alle andere slachtoffers – zonder kosten voor jou.
Ik wil mij aanmelden